Palacinky bez lepku, laktózy a vajec okrem už spomínaných alergénov neobsahujú ani sóju, kukuricu a ak zameníte použité domáce rastlinné mandľové mlieko za bezlaktózové ani orechy Opäť sa moja kuchyňa zmenila na experimentálnu a vyšla z nej táto jednoduchá mňamka. Okrem klasických okrúhlych palaciniek môžete siahnuť aj po formičkách rôznych tvarov napríklad po srdiečkach a tak si ránko ešte viac spríjemniť
Palacinky bez lepku, laktózy a vajec sú vyrobené kombináciou dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk a to hladkej pohánkovej a hladkej bielej ryžovej múky.
Pohánková múka spolu s ryžovou múkou sú veľmi vďačnou kombináciou nakoľko sa navzájom pekne dopĺňajú a to nie len po farebnej stránke. Pohánková múka je bohatá na bielkoviny ktoré naopak ryžová múka neobsahuje a sú potrebné pri jej použití skrz jej drobivosť. Viac o ryžovej múke viď odkaz Ryžová múka
Samozrejme ak Vám prekáža výraznejšia celozrnná chuť pohánky nahradiť ju môžete napríklad za rovnako prirodzene bezlepkovú hladkú cirokovú múku / cícerovú
Keďže recept na palacinky neobsahuje vajíčka siahla som po jedlej sóde aby bolo cesto pekne nadýchané a palacinky sa dali pekne otáčať. Rovnako dobré je použiť aj prezretý menší banán Viac sa o náhradách vajíčok dozviete cez nasledujúci odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
Sladidlom v bezlepkových palacinkách bez laktózy a vajec je agáve sirup. Použiť môžete aj med či javorový sirup
Ako som už spomenula v receptúre na palacinky som použila domáce rastlinné mandľové mlieko. Recept ako si ho pripraviť z pohodlia domova viď odkaz http://www.ugazdinky.sk/mandlove-mlieko/
a ako si pripraviť aj iné domáce rastlinné mlieka
odkaz Prirodzene bezlepková mandľová, kokosová a lieskovcová múka
VIDEO RECEPT V SKRÁTENEJ VERZIÍ : https://youtu.be/Q9TpfDjD1kQ
⇒porcie: 8 väčších palaciniek doba prípravy: 25 minút náročnosť: jednoduchá⇐
Palacinky bez lepku, laktózy a vajec
Ingrediencie
- 150 g prirodzene bezlepkovej hladke pohánkovej múky / hladkej cirokovej
- 150 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 1 lyžička jedlej sódy / prášku do pečiva
- štipka soli
- 1 polievková lyžica agáve sirupu / medu / javorového sirupu
- cca 4 ½ dcl domáceho rastlinného mandľového mlieka / kokosového / bezlaktózového
- + kokosový olej / olivový olej na pečenie palaciniek
Postup
- Všetky ingrediencie zmiešame do hladkej podoby, teda postupujeme ako pri klasických palacinkách. Rastlinné mandľové mlieko prilievame postupne podľa potreby ( záleží od Vás či máte radšej redšie alebo hútnejšie palacinky ).
- Cesto má byť liate a zároveň dostatočne pevné.
- Na panvici rozpálime malé množstvo kokosového oleja a pečieme palacinky.
- Hotové palacinky bez lepku, laktózy a vajec ihneď konzumujeme.
Tip: Rovnako môžete vyskúšať do cesta na palacinky bez lepku, laktózy a vajec prisypať kokosovú múku. Palacinky budú výraznejšie a pevnejšie. Samozrejme ak sa tak rozhodnete urobiť treba zvýšiť podiel rastlinného mandľového mlieka.
vyskúšajte tiež ďalšie recepty na bezlepkové palacinky :

Pingback: Bezlepkové wafle | andawell.sk