Ryžová múka
-je prirodzene bezlepková. Pochádza z Ázie, kde sa používa na výrobu rezancov či rôznych dezertov. Získava sa pomletím dlhozrnnej bielej a hnedej ryže. Je ľahko stráviteľná, preto je veľmi vhodná pre deti, dospelých a pre ľudí s poruchami trávenia.
Ryžová múka je ideálnou voľbou pre bezlepkové pečenie, na prípravu chlebov, koláčov alebo kaší, omáčok či polievok. Tiež sa používa ako zahusťovadlo.
Ryžovú múku je najvhodnejšie kombinovať s inými bezlepkovými múkami, pretože samotná ryžová múka spôsobuje drobivosť. Najvhodnejšie je ju kombinovať s múkami, ktoré majú vysoký obsah bielkovín pre pevnú textúru. Napríklad: kukuričná, pohánková, lupinová, sójová, quinová, ciroková, mandľová múka a strukovinové múky.
Múka z bielej ryže má veľmi jemnú chuť, preto neovplyvní konečnú chuť jedla ale naopak vďaka nej získa ľahkosť.
Múka z hnedej ryže má vyššiu nutričnú hodnotu ako z bielej ryže a má chuť po orechoch. Výborne sa hodí pre pečenie koláčov.