Ryžová múka: Všestranná a zdravá voľba

Ryžová múka je jednou z tých múk, ktoré otvárajú dvere do sveta bezlepkového pečenia. Pochádza z Ázie, kde sa tradične využívala na prípravu rezancov a rôznych dezertov. Je to prirodzene bezlepková múka, ktorá sa získava pomletím dlhozrnnej bielej a hnedej ryže. Je ľahko stráviteľná, čo ju robí ideálnou voľbou pre všetkých – od detí po dospelých a dokonca aj pre tých, ktorí trpia poruchami trávenia.

Všestranné využitie v kuchyni

Ryžová múka je výnimočným príspevkom do sveta bezlepkového varenia a pečenia.

Táto múka je vyrábaná z bielej aj celozrnnej ryže, a to v rôznych formách, od hladkej až po polohrubú a hrubú.

Je to prirodzene bezlepková múka, ktorá ponúka nielen chuťovú pestrosť, ale aj výhody pre zdravie.

Bezlepkové pečenie

Ryžová múka sa stáva skutočným hrdinom bezlepkového pečenia. Je skvelou voľbou pre prípravu chlebov, koláčov, ale aj kaší, omáčok a polievok.

V pečení sa osvedčuje aj ako zahusťovadlo, čo ju robí ešte užitočnejšou v kuchyni.

Môžete z nej pripraviť cesto, ktoré je síce pevné a podobné cestu z pšeničnej múky, ale nie také pružné.

Toto cesto je ideálne na prípravu sladkých nepečených dezertov, koláčov, a nekysnutých buchtiek. Múka z ryže dodá vašim receptom jemnú chuť a zvýši ich výživovú hodnotu.

Ideálna kombinácia

Pri použití ryžovej múky je vhodné zvážiť kombináciu s inými bezlepkovými múkami.

Samotná ryžová múka totiž môže spôsobovať drobivosť, takže jej kombinácia s múkami, ktoré majú vyšší obsah bielkovín, je ideálna pre dosiahnutie pevnejšej textúry.

Skvelými spoločníkmi pre ryžovú múku sú napríklad kukuričná, pohánková, lupinová, sójová, quinová, ciroková, mandľová múka a strukovinové múky.

Jemná chuť a výživné hodnoty

Okrem jej výborných vlastností v kuchyni má ryžová múka aj pozitívny vplyv na zdravie. Obsahuje vitamíny skupiny B a kyselinu listovú, fosfor a draslík.

Pomáha pri trávení a úprave črevnej sliznice, reguluje vysoký krvný tlak, cholesterol a má protizápalové účinky, čo z nej robí skvelého spojenca v boji proti dne, artritíde a prekysleniu žalúdka.

Múka z bielej ryže

Múka z bielej ryže má veľmi jemnú chuť, ktorá neovplyvňuje konečnú chuť jedla. Práve naopak, dodáva jedlu ľahkosť a jemnosť.

Je to vynikajúca voľba pre tých, ktorí chcú, aby ich recepty ostali výrazne neutrálnych vo chuti.

Múka z hnedej ryže

Naopak, múka z hnedej ryže má vyššiu nutričnú hodnotu a chutí po orechoch. Je to výborná voľba, ak chcete vašim koláčom pridať špeciálnu chuťovú dimenziu.

Využíva sa najmä pri príprave sladkých dezertov, kde pridáva príjemný orieškový nádych.

Záver

Ryžová múka je výnimočnou voľbou pre všetkých, ktorí sa snažia o bezlepkovú stravu, ale aj pre tých, ktorí hľadajú nové možnosti varenia a pečenia.

Jej výnimočná chuť a zdravé vlastnosti ju robia ideálnym prísadou pre rôzne druhy receptov. Nebojte sa experimentovať a objavovať nové chute a textúry vďaka ryžovej múke.

Ryžová múka je preto univerzálnym nástrojom v bezlepkovej kuchyni. Bez ohľadu na to, či chcete pripraviť sladký koláč alebo krémovú omáčku, ryžová múka vám pomôže dosiahnuť výborné výsledky. Skúste ju a objavte nové možnosti bezlepkového varenia a pečenia.

4.9/5 - (7 votes)

Najnovšie články

Podobné články