Bezlepkové pohánkové linecké koláčiky

Bezlepkové pohánkové linecké koláčiky

sója sezam psenica ovos mlieko makkyse kukurica arasidy

Asi ako väčšina z Vás ani ja si neviem predstaviť Vianoce bez starej klasiky v podobe lineckých koláčikov. Či už ich plníte džemom, marmeládou či krémom nájdete ich na sviatočnom stole ako doma tak u babičky ale aj u kamarátky. Moja verzia lineckých koláčikov je vyrobená bez alergénov akými sú lepok, sója, ovos, arašidy, kukurica, … Keďže som tentokrát siahla po masle zbavenom laktózy, pochutnajú si na nich aj ľudia trpiacimi laktózovou intoleranciou heart Linecké sú veľmi jednoduché na prípravu a vydržia Vám bez náplne v dóze aj niekoľko týždňov good 

Na bezlepkové pohánkové linecké koláčiky

som použila kombináciu len dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk a to hladkú tmavú pohánkovú múku a hladkú samozrejme rovnako prirodzene bezlepkovú zemiakovú múku yes

Prirodzene bezlepková pohánková múka má výraznejšiu až orechovú chuť. A práve pre túto vlastnosť som sa rozhodla ju použiť ( pretože orechy patria ku Vianociam ) good Ak chcete mať linecké koláčiky bledšej farby jednoducho nahraďte tmavú hladkú pohánkovú múku za bielu hladkú pohánkovú múku alebo si ich môžete nakombinovať v ľubovoľnom pomere. Dôležité je však aby bola múka hladká  wink Viac o pohánke viď odkaz Pohánková múka

Zemiaková múka použitá v lineckých je rovnako prirodzene bezlepková. Pri jej kúpe však treba dávať pozor na zrnitosť múky !!! V tejto receptúre som použila hladkú. Ak by ste ju zamenili za polohrubú výsledok by určite nebol totožný. Keďže zemiaková múka patrí medzi škrobové jej 100% náhradu nájdete v napríklad hladkej tapiokovej múke. Aké sú varianty pri zámene škrobových múk či ako pracovať so škrobovými múkami sa dozviete cez nasledujúci odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky yes

Ako som už na začiatku spomenula, bezlepkové pohánkové linecké koláčiky sú vhodné aj pri intolerancii laktózy vzhľadom na použité bezlaktózové maslo. Pri alergii na kravskú bielkovinu použite kozie maslo. Pri pečení cukroviniek odporúčam vždy použiť zmäknuté maslo. Lepšie sa s ním pracuje  victory  a naviac tak predídete zbytočnému premasteniu cesta čo v konečnom dôsledku môže vytvoriť mastný film na povrchu koláčikov či rozpadania sa po upečení. 

Spojivom všetkých surovín v lineckých je jedno celé vajíčko. Vďaka nemu sa upečené bezlepkové pohánkové linecké koláčiky nemelia a pekne si držia svoj tvar aj pri mazaní džemu  victory Ak však zo zdravotných dôvodov nesmiete vajíčka môžete použiť jednu z dvoch alternatív :

  • siahnuť po detskej jablkovej výžive alebo
  • použiť ľanové vajíčko  yu

Ako postupovať pri zámene, či čo je lepšie použiť za plnohodnotnú náhradu vajíčok viď článok  Náhrada vajíčok v kuchyni

Keďže pohánková múka má orechovú pachuť tak prečo ju ešte nezvýrazniť v podobe mletých vlašských orechov. Skrz ne sú linecké koláčiky voňavejšie a výnimočnejšie kiss

Pre ešte lepšiu chuť som použila aj citrónovú kôru a samozrejme vanilkový cukor pretože ten ku Vianociam patrí wink

Bezlepkové pohánkové linecké koláčiky sú z tukového cesta. Ak ste nováčik v oblasti pečenia a nechcete nič nechať na náhodu odporúčam prečítať pár mojich rád ktoré nájdete v odkaze  Tipy pri pečení s prirodzene bezlepkovými múkami good


⇒ porcie : cca 18 zlepených koláčikov   doba prípravy : 10 minút + 1 hodina chladnutie cesta + 9 minút pečenie   náročnosť : jednoduchá ⇐

Bezlepkové pohánkové linecké koláčiky



Postup

  1. V samostatnej miske si zmiešame prirodzene bezlepkovú hladkú tmavú pohánkovú múku, prirodzene bezlepkovú hladkú zemiakovú múku, vanilkový cukor a mleté orechy.
  2. Vo väčšej miske zmiešame zmäknuté bezlaktózové maslo spolu s jedným celým vajíčkom a nastrúhanou citrónovou kôrou.
  3. Do tukovej misky primiešavame suchú misku ( múčnu ). Miesime rukou pokiaľ sa cesto na bezlepkové pohánkové linecké koláčiky pekne nescelí a nevytvorí sa hladké, celistvé, tuhšie cesto.
  4. Takto vymiesené cesto zabalíme do potravinovej fólie a uložíme ho na 1 hodinu do chladničky ( cesto na bezlepkové pohánkové linecké koláčiky sa počas tejto doby pekne scelí a bude sa s ním následne veľmi dobre pracovať ).
  5. Po uplynutí 1 hodiny cesto prenesieme na papier na pečenie a s pomocou druhého papiera na pečenie cesto vyvaľkáme ( hrúbku cesta nechávam na Vás nakoľko niekto má radšej tenšie a niekto hrubšie linecké koláčiky. Netreba však zabúdať na to že sa budú ešte zlepovať ).
  6. S pomocou formičiek vykrajujeme linecké koláčiky.
  7. Vykrojené linecké koláčiky prenesieme na plech vystretý papierom na pečenie.
  8. Bezlepkové pohánkové linecké koláčiky pečieme pri teplote 175°C po dobu cca 9 minút.
  9. Upečené linecké necháme úplne vychladnúť ( chladnutím sa pekne scelia ) a následne zlepujeme s pomocou marmelády či džemu.

Bezlepkové pohánkové linecké koláčiky

heart odporúčam tiež pozrieť ďalšie vianočné recepty od gazdinky :

Bezlepkové linecké koláčiky

Bezlepkové medvedie labky

Bezlepkové vianočné perníčky

Bezlepkové vanilkové rožteky

Bezlepkové princezky

Orechové košíčky bez lepku

Bezlepkové oriešky

Kokosové tyčinky bez lepku

Bezlepkové kapustníky bez kysnutia

Krásne Vianoce

Počet zobrazení 7 349
 

Jeden komentár

  1. Never mind the difficulty of your subject. https://www.masterpapers.com/ team has experts in all competencies. Field-specific subjects included. The quality of your paper is beyond any dispute. We follow your requirements accurately and stick to academic writing standards.

     

Zanechať komentár