Asi ako väčšina z Vás ani ja si neviem predstaviť Vianoce bez starej klasiky v podobe lineckých koláčikov. Či už ich plníte džemom, marmeládou či krémom nájdete ich na sviatočnom stole ako doma tak u babičky ale aj u kamarátky. Moja verzia lineckých koláčikov je vyrobená bez alergénov akými sú lepok, sója, ovos, arašidy, kukurica, … Keďže som tentokrát siahla po masle zbavenom laktózy, pochutnajú si na nich aj ľudia trpiacimi laktózovou intoleranciou Linecké sú veľmi jednoduché na prípravu a vydržia Vám bez náplne v dóze aj niekoľko týždňov
Na bezlepkové pohánkové linecké koláčiky
som použila kombináciu len dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk a to hladkú tmavú pohánkovú múku a hladkú samozrejme rovnako prirodzene bezlepkovú zemiakovú múku
Prirodzene bezlepková pohánková múka má výraznejšiu až orechovú chuť. A práve pre túto vlastnosť som sa rozhodla ju použiť ( pretože orechy patria ku Vianociam ) Ak chcete mať linecké koláčiky bledšej farby jednoducho nahraďte tmavú hladkú pohánkovú múku za bielu hladkú pohánkovú múku alebo si ich môžete nakombinovať v ľubovoľnom pomere. Dôležité je však aby bola múka hladká
Viac o pohánke viď odkaz Pohánková múka
Zemiaková múka použitá v lineckých je rovnako prirodzene bezlepková. Pri jej kúpe však treba dávať pozor na zrnitosť múky !!! V tejto receptúre som použila hladkú. Ak by ste ju zamenili za polohrubú výsledok by určite nebol totožný. Keďže zemiaková múka patrí medzi škrobové jej 100% náhradu nájdete v napríklad hladkej tapiokovej múke. Aké sú varianty pri zámene škrobových múk či ako pracovať so škrobovými múkami sa dozviete cez nasledujúci odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Ako som už na začiatku spomenula, bezlepkové pohánkové linecké koláčiky sú vhodné aj pri intolerancii laktózy vzhľadom na použité bezlaktózové maslo. Pri alergii na kravskú bielkovinu použite kozie maslo. Pri pečení cukroviniek odporúčam vždy použiť zmäknuté maslo. Lepšie sa s ním pracuje a naviac tak predídete zbytočnému premasteniu cesta čo v konečnom dôsledku môže vytvoriť mastný film na povrchu koláčikov či rozpadania sa po upečení.
Spojivom všetkých surovín v lineckých je jedno celé vajíčko. Vďaka nemu sa upečené bezlepkové pohánkové linecké koláčiky nemelia a pekne si držia svoj tvar aj pri mazaní džemu Ak však zo zdravotných dôvodov nesmiete vajíčka môžete použiť jednu z dvoch alternatív :
- siahnuť po detskej jablkovej výžive alebo
- použiť ľanové vajíčko
Ako postupovať pri zámene, či čo je lepšie použiť za plnohodnotnú náhradu vajíčok viď článok Náhrada vajíčok v kuchyni
Keďže pohánková múka má orechovú pachuť tak prečo ju ešte nezvýrazniť v podobe mletých vlašských orechov. Skrz ne sú linecké koláčiky voňavejšie a výnimočnejšie
Pre ešte lepšiu chuť som použila aj citrónovú kôru a samozrejme vanilkový cukor pretože ten ku Vianociam patrí
Bezlepkové pohánkové linecké koláčiky sú z tukového cesta. Ak ste nováčik v oblasti pečenia a nechcete nič nechať na náhodu odporúčam prečítať pár mojich rád ktoré nájdete v odkaze Tipy pri pečení s prirodzene bezlepkovými múkami
⇒ porcie : cca 18 zlepených koláčikov doba prípravy : 10 minút + 1 hodina chladnutie cesta + 9 minút pečenie náročnosť : jednoduchá ⇐
Bezlepkové pohánkové linecké koláčiky
- 175 g prirodzene bezlepkovej hladkej tmavej pohánkovej múky / hladkej svetlej pohánkovej
- 10 g prirodzene bezlepkovej hladkej zemiakovej múky / hladkej tapiokovej / akejkoľvek inej škrobovej múky
- 15 g vanilkového cukru
- 1 čajová lyžička citrónovej kôry
- 1 celé vajíčko / náhrada vajíčok v kuchyni
- 90 g bezlaktózového masla / kozieho / kokosového oleja / masla
- 20 g mletých vlašských orechov
Postup
- V samostatnej miske si zmiešame prirodzene bezlepkovú hladkú tmavú pohánkovú múku, prirodzene bezlepkovú hladkú zemiakovú múku, vanilkový cukor a mleté orechy.
- Vo väčšej miske zmiešame zmäknuté bezlaktózové maslo spolu s jedným celým vajíčkom a nastrúhanou citrónovou kôrou.
- Do tukovej misky primiešavame suchú misku ( múčnu ). Miesime rukou pokiaľ sa cesto na bezlepkové pohánkové linecké koláčiky pekne nescelí a nevytvorí sa hladké, celistvé, tuhšie cesto.
- Takto vymiesené cesto zabalíme do potravinovej fólie a uložíme ho na 1 hodinu do chladničky ( cesto na bezlepkové pohánkové linecké koláčiky sa počas tejto doby pekne scelí a bude sa s ním následne veľmi dobre pracovať ).
- Po uplynutí 1 hodiny cesto prenesieme na papier na pečenie a s pomocou druhého papiera na pečenie cesto vyvaľkáme ( hrúbku cesta nechávam na Vás nakoľko niekto má radšej tenšie a niekto hrubšie linecké koláčiky. Netreba však zabúdať na to že sa budú ešte zlepovať ).
- S pomocou formičiek vykrajujeme linecké koláčiky.
- Vykrojené linecké koláčiky prenesieme na plech vystretý papierom na pečenie.
- Bezlepkové pohánkové linecké koláčiky pečieme pri teplote 175°C po dobu cca 9 minút.
- Upečené linecké necháme úplne vychladnúť ( chladnutím sa pekne scelia ) a následne zlepujeme s pomocou marmelády či džemu.
odporúčam tiež pozrieť ďalšie vianočné recepty od gazdinky :
Bezlepkové kapustníky bez kysnutia
Never mind the difficulty of your subject. https://www.masterpapers.com/ team has experts in all competencies. Field-specific subjects included. The quality of your paper is beyond any dispute. We follow your requirements accurately and stick to academic writing standards.