Vianočný stôl nemôže byť úplný bez týchto špeciálnych bezlepkových kapustníkov bez kysnutia. Pridajte chuť Vianoc do svojho jedálnička s týmto originálnym receptom.
Obsah článku
Krásne a chutné: Bezlepkové kapustníky
Bezlepkové kapustníky sú ideálnou voľbou pre všetkých, ktorí potrebujú alebo chcú obmedziť príjem lepku, sóje, kukurice a laktózy. Ale pozor, aj tí bez týchto obmedzení si ich určite zamilujú!
Ingrediencie na bezlepkové kapustníky
Cesto:
- 50 g bezlaktózového masla (úplne rozpusteného) alebo masla
- 165 g vody, bezlaktózového mlieka alebo mlieka
- 60 g prirodzene bezlepkovej bielej ryžovej múky alebo celozrnnej ryžovej múky
- 50 g prirodzene bezlepkovej mandľovej múky, lieskovcovej alebo akejkoľvek orechovej múky
- 2 polievkové lyžice vlákniny fiberHusk (psyllia)
- 4 celé rozšľahané vajcia
- štipka soli
- Prirodzene bezlepková ryžová múka na podsypanie
- Rozpustené maslo alebo bravčová masť na potretie kapustníkov
Plnka:
- 1 varený zemiak (uvarený v šupke)
- 60 g slaniny
- 60 g kvasenej kapusty
- štipka mletého čierneho korenia
Postup prípravy
- Začnite prípravou plnky na kapustníky. Uvaríme zemiak v šupke a necháme ho vychladnúť. Slaninku nakrájame na kocky a orestujeme. Potom k orestovanej slaninke pridáme kvasenú kapustu, okoreníme a na záver primiešame pretlačený zemiak. Necháme zmes vychladnúť a pripravíme si cesto na bezlepkové kapustníky bez kysnutia.
- V rajničke zahrejte rozpustené bezlaktózové maslo s vodou.
- V samostatnej miske zmiešajte všetky ostatné suché suroviny (bez vajíčok) na prípravu bezlepkových kapustníkov bez kysnutia.
- Vlažné maslo s vodou vmiešajte do suchej zmesi a použite elektrický mixér. Cesto bude suché a necelistvé, rozpadá sa.
- Potom pridajte rozšľahané vajcia a miešajte, kým cesto nezačne tuhnúť. Konzistencia cesta pripomína lepkavú, celistvú pastu.
- Cesto necháme odpočívať pri izbovej teplote bez zakrytia po dobu 20 minút.
- Po odpočinku cesto presunieme na pomúčenú pracovnú dosku. Cesto je lepkavé, takže ho vyvaľkáme a rozdelíme na 12 častí. Každú časť naplníme pripravenou kapustníkovou zmesou a zabalíme do tvaru placky.
- Bezlepkové kapustníky bez kysnutia prenesieme na plech, ktorý sme vystelili papierom na pečenie.
- Pred pečením kapustníky ešte jemne prepihneme vidličkou a potrieme rozpusteným maslom.
- Pečieme pri teplote 200°C po dobu cca 25 minút.
- Po upečení ešte teplé kapustníky potrieme znovu rozpusteným maslom. Kapustníky budú po upečení z vrchu tvrdé, ale po pár minútach sa krásne zmäknú.
Tip: Namiesto bezlaktózového masla môžete použiť bravčovú masť. Teraz si môžete vychutnať tieto vianočné bezlepkové kapustníky bez kysnutia!