Recept na bezlepkového veľkonočného baránka je veľmi jednoduchý. Cesto je príjemne vláčne a zároveň dostatočne pevné s výraznejšou chuťou po použitých vlašských orechoch Bezlepkový veľkonočný baránok je vyrobený bez lepku, sóje, arašidov a tiež aj bez laktózy vďaka použitému bezlaktózovému maslu.
Na bezlepkového veľkonočného baránka som použila dve prirodzene bezlepkové jednodruhové múky. Sú nimi hladká biela ryžová múka ktorá je základnou múkou a hladká kukuričná múka
Vzhľadom k tomu že ja baránka neozdobujem cukrovou polevou rozhodla som sa práve pre túto kombináciu skrz charakteristické žltkasté sfarbenie vďaka použitej kukuričnej múke. Ak trpíte alergiou na kukuricu môžete ju zameniť za napríklad hladkú cícerovú múku, ktorá má veľmi podobné vlastnosti ako kukuričná múka
Skrz použitú kukuričnú múku som siahla práve po prirodzene bezlepkovom kukuričnom škrobe – Maizene. Opäť ho môžete zameniť za napríklad tapiokovú múku / škrob. Viac o bezlepkových škroboch viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Ako som už spomenula do bezlepkového veľkonočného baránka som primiešala aj na veľmi jemno zomleté vlašské orechy ( použiť môžete aj lieskovcovú či akúkoľvek inú orechovú múku ) recept ako si ju doma vyrobiť viď odkaz Prirodzene bezlepková mandľová, kokosová a lieskovcová múka
Tukovou zložkou v bezlepkovom veľkonočnom baránkovi je bezlaktózové maslo. Použiť môžete aj kokosový olej alebo ak netrpíte laktózovou intoleranciou klasické maslo.
Spojivom všetkých surovín v bezlepkovom veľkonočnom baránkovi sú celé vajíčka. Okrem funkcie spojiva zastávajú tiež funkciu tekutiny Preto použite celé vajíčka nie len žĺtka !!!
Kypriacim činidlom v bezlepkovom veľkonočnom baránkovi je prášok do pečiva. Plnohodnotnou náhradou zaň je jedlá sóda.
Pre dokonalú pevnosť som opäť použila kombináciu vlákniny vo forme psyllia ( skorocelu indického ) a xantánovej gumy.
⇒ porcie: 1 baránok ( obojstranná antikorová forma cca ½ litrová – rozmery 20 x 15 x 6 cm ) doba prípravy: 15 minút + 45 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkový veľkonočný baránok
Ingrediencie
- 3 celé vajcia
- 150 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
- 60 g bezlaktózového masla ( rozpusteného ) / kokosového oleja / masla
- 60 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 25 g prirodzene bezlepkovej hladkej kukuričnej múky / hladkej cícerovej
- 20 g prirodzene bezlepkového kukuričného škrobu – Maizeny / tapiokového
- 25 g na jemno pomletých vlašských orechov ( lieskovcovej múky )
- 2 polievkové lyžice vanilkového cukru
- 1 polievková lyžica vlákniny psyillia ( FiberHusk )
- 1 čajová lyžička xantánovej gumy / guarovej
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva / jedlej sódy
- štipka soli
- + bezlaktózové maslo na vymastenie formy
- + mleté vlašské orechy na vysypanie formy
Postup
- V samostatnej miske vymiešame mixérom 3 celé vajíčka s hnedým trstinovým cukrom a rozpusteným bezlaktózovým maslo. Miešame pokiaľ nebude zmes pekne načuchorená.
- V druhej miske zmiešame všetky ostatné ingrediencie okrem vlákniny a xantánovej gumy na prípravu bezlepkového veľkonočného baránka.
- Suchú misku zmiešame s tukovou a nakoniec vmiešame vlákninu spolu s xantánovou gumou.
- Cesto miešame mixérom cca 5 minút alebo pokiaľ nezačne jemne tuhnúť ( konzistencia cesta pripomína trené cesto ).
- Formu na baránka omastíme bezlaktózovým maslom a vysypeme mletými vlašskými orechmi.
- Do takto pripravenej formy vlejeme cesto na baránka ( cesto zarovnáme ).
- Bezlepkového veľkonočného baránka pečieme pri teplote 180 °C po dobu 45 minút.
- Upečeného baránka necháme vo forme úplne vychladnúť až potom ho vyklopíme z formy.
Tip: Do receptúry na bezlepkového veľkonočného baránka môžete primiešať hrozienka namáčané v teplom rume alebo kúsky čokolády.
Pingback: Veľkonočný baranček bez vajec, lepku a laktózy - TheTolerantCook.com