Veľmi jednoduchý recept na domáce mandľové mlieko. Mandľové mlieko je alternatívou pri laktózovej intolerancii ako aj vo vegánskej a vegetariánskej kuchyni. Obsahuje fosfor, vápnik, draslík a horčík. Mandľové mlieko patrí do skupiny zásaditých potravín ako sú napríklad citrusy.
Mandľové mlieko vyrobené doma je vhodnejšie ako kupované mlieka, s nekonečnou zárukou spotreby. Mandľové mlieko by ste si mali určite zaradiť do jedálnička pri zdravom stravovaní. Využitie si nájde rovnako ako klasické kravské mlieko.
V chladničke Vám vydrží 3 – 5 dní. Samozrejme v sklenenej a dobre tesniacej fľaši.
Rovnakým spôsobom ako mandľové mlieko si môžete doma vyrobiť aj kešu, lieskovo- orieškové, kokosové či sézamové mlieko.
⇒porcie: 1 liter doba prípravy: 15 minút + 4 a viac hodín namočenie náročnosť: jednoduchá⇐
Mandľové mlieko
Ingrediencie
- 250 g nelúpaných mandlí
- 1 l vody
- 1 štipka soli
Postup
- Nelúpané mandle zalejeme vlažnou vodou na 4 a viac hodín (najvhodnejšie je ich nechať namáčané cez noc).
- Potom mandle premyjeme, vložíme do mixéra, pridáme 1 liter vody a štipku soli (ak máte na mixéri pozíciu smoothie odporúčam ju zvoliť). A mixujeme.
- Po rozmixovaní mandľové mlieko prepasírujeme cez jemné sito alebo cez tkaninu aby sme sa zbavili prebytočnej mandľovej masy (masu nevyhadzujte).
- Čisté mandľové mlieko nalejeme do sklenenej fľaše a vložíme do chladničky.
Tip: Nelúpané mandle treba pred použitím vždy namáčať vo vode pretože sa tak zbavíme škodlivých enzýmov. Mandľová masa, ktorá nám ostane pri výrobe mandľového mlieka si nájde využitie pri príprave napríklad raw orechových guľkách, ako posýpka na koláče alebo ju nechajte vysušiť na papieri na pečenie – vznikne Vám mandľová múka.
Dobrý deň. Ako dlho schne táto mandľová masa? aby som vedela v akom predstihu si ju mám pripraviť…ďakujem.