V článku s názvom: Prirodzene bezlepková ciroková, cícerová a teffová múka nájdete základné informácie ako podľa mojich skúseností tieto druhy múk správne použiť či nahradiť v bezlepkovom stravovaní Keďže sú všetky tri prirodzene bezlepkové jednodruhové múky neobsahujú lepok a tým nemôžu byť samostatne použité. Tento článok je pokračovaním dvoch predchádzajúcich – Tipy pri pečení s prirodzene bezlepkovými múkami a Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Samozrejme opäť je aj tento článok na pokračovanie…
Prirodzene bezlepková ciroková, cícerová a teffová múka
- všetky tri spomínané múky sú prirodzene bezlepkové
- rozdiel medzi cirokovou, cícerovou a teffovou je vo farbe, chuti, zrnitosti ale predsa sa navzájom môžu kombinovať a zamieňať!
- všetky tri prirodzene bezlepkové múky nemajú schopnosť viazať tekutiny, preto nemôžu byť použité samostatne viac viď odkaz Tipy pri pečení s prirodzene bezlepkovými múkami
- rovnako ciroková, cícerová a teffová múka neobsahujú škrob, preto ho treba pri pečení nahradiť viac viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Prirodzene bezlepková ciroková múka
- obsahuje minerály a vlákninu
- má jemnú orechovú až celozrnnú chuť
- používa sa na prípravu koláčov, pečiva, placiek, palaciniek, cestovín, cookies a je výborná v kombinácií s čokoládou a fantastická na prípravu medovníčkov ( viď vianočný ebook na stránke )
- prirodzene bezlepkovú cirokovú múku môžete nahradiť za prirodzene bezlepkovú bielu a celozrnnú ryžovú, cícerovú a v menších dávkach za pohánkovú múku
- kombináciou cirokovej a pohánkovej múky dosiahnete tú pravú celozrnná chuť, ktorá sa fantasticky bude vynímať hlavne v pekárenských výrobkoch )
ďalej viď odkaz s použitím cirokovej múky : Vidiecky bezlepkový chlieb s vitamínom C alebo Citrónky s makom
Prirodzene bezlepková cícerová múka
- obsahuje bielkoviny a vlákninu
- poskytuje pečivu vzdušnosť a zároveň ľahkosť
- má charakteristickú chuť ktorá Vás nesklame hlavne pri príprave mrkvového koláča alebo na prípravu medovníkov či zázvorníkov
- prirodzene bezlepkovú cícerovú múku môžete nahradiť za prirodzene bezlepkovú quinoa, amarant, celozrnnú ryžovú alebo pohánkovú múku
- cícerová múka sa hodí na prípravu chlebov, koláčov, placiek, cestovín
- prirodzene bezlepkovú cícerovú múku môžete ďalej použiť aj ako zahusťovadlo pri príprave omáčok, prívarkov
- rovnako dobre Vám poslúži aj ako múka na obaľovanie rovnako ako zemiaková múka
ďalej viď odkaz s použitím cícerovej múky : Cícerové mašličky bez vajec alebo Bezlepkový olivový chlieb
Prirodzene bezlepková teffová múka
- obsahuje minerály ako napríklad horčík, vápnik, železo a tiež veľa sacharidov, vlákninu, bielkoviny a antioxidanty
- jej chuť je neutrálna
- teffová múka sa vyrába vo viacerých farbách od bielej až po červenú až tmavo hnedú
- prirodzene bezlepková teffová múka má miernu orechovú chuť
- hodí sa hlavne pre hútne chleby a pikantnejšie resp. výraznejšie druhy koláčov
- prirodzene bezlepková teffová múka sa používa na prípravu placiek, koláčov, chlebov, pizze, doliek
- rovnako ako cícerová múka môžete teffovú múku použiť aj na zahustenie polievok a omáčok
- prirodzene bezlepková teffová múka v hrubšej zrnitosti sa používa aj ako polenta
- teff nájdeme aj v podobe vločiek, semienok aj ako quinoa
- prirodzene bezlepkovú teffovú múku môžete zameniť za prirodzene bezlepkovú pohánkovú, 100% bezlepkovú ovsenú, cirokovú alebo celozrnnú ryžovú múku
- teffová múka je výborná v kombinácií s pohánkovou múkou, rovnako ako u cirokovej dosiahnete celozrnnú chuť pečiva
ďalej viď odkaz s použitím teffovej múky : Bezlepkový kvasnicový chlieb za studena alebo Bezlepkové cookies s čokoládou