Jablková bábovka bez lepku je okrem spomenutého alergénu je aj bez sóje, kukurice, laktózy a keďže som v receptúre použila kozie maslo spolu s rastlinným mandľovým mliekom je bábovka vhodná aj pre ľudí trpiacimi alergiou na kravskú bielkovinu Bábovka je po upečení krásne mäkkúčka a vláčna skrz použité plátky jabĺčok obalených v škorici a práškovom cukre
Na jablkovú bábovku bez lepku som použila svoju snáď najobľúbenejšiu kombináciu troch samozrejme prirodzene bezlepkových jednodruhových múk.
Sú nimi hladká zemiaková múka, ktorú ak doma nemáte môžete kľudne vymeniť za tapiokovú múku, nakoľko obe spomenuté múky patria medzi škrobové, ktoré sú potrebné skoro v každej bezlepkovej receptúre Viac sa o význame škrobov v bezlepkovom stravovaní dozviete cez nasledujúci odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky.
Druhou použitou múkou v jablkovej bábovke bez lepku je hladká tmavá pohánková múka. Pohánková múka má svoju špecifickú orieškovú pachuť. Jej využitie je naozaj všestranné nakoľko sa hodí ako na jemné piškótové cestá tak ja na palacinky, domáce cestoviny, chlebíky či aj na založenie vlastného domáceho kvásku Viac o jej využití odkaz Pohánková múka
Poslednou múkou ktorú som na bábovku bez lepku použila je mandľová múka. Mandľovú múku zbožňujem rovnako ako pri pohánkovej skrz jej rozmanité použitie. V niektorých receptúrach samozrejme s použitím aj iných surovín by som ju prirovnala ku pšeničnej múke, nakoľko ju netreba kombinovať s inými prirodzene bezlepkovými múkami a tak môže stáť v receptúre samostatne a to ako napríklad nasledujúci odkaz na recept Bezlepkový čokoládový koláč s pomarančom a orechmi Mandľovú múku si rovnako môžete urobiť aj doma a naviac tak získate aj domáce rastlinné mandľové mlieko. Ako nato viď odkaz Prirodzene bezlepková mandľová, kokosová a lieskovcová múka
Ako som už na začiatku článku spomenula, jablková bábovka bez lepku je bez použitia laktózy a kravskej bielkoviny a to práve skrz použité kozie maslo ( určite sa nemusíte báť jeho výraznejšej chuti ) a domáce rastlinné mandľové mlieko, ktoré môžete zameniť aj za kokosové či akékoľvek iné orechové mlieko Ako si doma pripravíte vlastné rastlinné mlieko sa dozviete cez odkaz Mandľové mlieko alebo odkaz v stĺpčeku predtým na prirodzene bezlepkovú mandľovú, kokosovú a lieskovcovú múku
Aby bola bábovka krásne nadýchaná a vláčna pridala som do receptu celé vajíčka rozšľahané spolu s práškovým cukrom. Ak trpíte alergiou na vajíčka môžete ich zameniť za ľanové vajíčko spolu s banánom či jablkovou detskou výživou. Avšak výsledok nebude totožný !!! viac o náhradách vajíčok viď nasledujúci odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
Spojivom všetkých surovín ako vo väčšine bezlepkových receptoch je vláknina vo forme skorocelu indického ( psyllium ). Schopnosť vlákniny je že nasáva tekutiny a tým spája všetky suroviny a tak po upečení je cesto dostatočne celistvé a pevné Viac o jej využití na odkaze Psyllium
Samozrejme kedže je bezlepková bábovka s prívlastkom jablková, budete potrebovať aj dve jabĺčka.
VIDEO RECEPT : Jablková bábovka bez lepku
⇒ porcie : 1 bábovka ∅ 1½ L doba prípravy: 15 minút + 45 – 50 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Jablková bábovka bez lepku
• bábovka •
Ingrediencie
- 200 g práškového cukru
- 3 celé vajcia
- 100 g kozieho masla / bezlaktózového / masla
- 75 g hladkej zemiakovej múky / tapiokovej
- 120 g hladkej tmavej pohánkovej múky / bledej pohánkovej / cirokovej
- 50 g mandľovej múky / akejkoľvek inej orechovej
- 2 polievkové lyžice jemnej vlákniny ( FiberHusk )
- 1 čajová lyžička vanilkového cukru
- 1 dcl rastlinného mandľového mlieka / akéhokoľvek iného rastlinného / mlieka
• náplň •
Ingrediencie
- 2 jablká
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 2 polievkové lyžice práškového cukru
Postup
- Bábovkovú formu s objemom 1½ L vymastíme kozím maslom a vysypeme mandľovou múkou.
- Jabĺčka zbavíme jadrovníkov a nakrájame ich na tenké plátky.
- V miske zmiešame mletú škoricu spolu s 2 polievkovými lyžicami práškového cukru v ktorom nakrájané plátky jabĺčok obalíme.
- V samostatnej miske zmiešame hladkú zemiakovú múku, hladkú tmavú pohánkovú múku, mandľovú múku, vlákninu a vanilkový cukor.
- V rajničke rozpustíme kozie maslo spolu s rastlinným mandľovým mlieko a odstavíme.
- Vo väčšej miske vyšľaháme práškový cukor spolu s celými vajíčkami.
- Do vyšľahaných vajíčok s cukrom vmiešame múčnu misku spolu s rozpusteným maslom a rastlinným mliekom ( miešame elektrickým mixérom ).
- Takto vymiešané cesto nalejeme do vopred pripravenej bábovkovej formy s objemom 1½ L .
- Nakoniec na vrch bábovkového cesta naaranžujeme plátky jabĺčok.
- Jablkovú bábovku bez lepku pečieme v strednej časti rúry pri teplote 175°C po dobu 45-50 minút ( skúšku vykonáme s pomocou špáradla v strede bábovky ).
- Upečenú jablkovú bábovku bez lepku necháme jemne vychladnúť a následne ju opatrne vyklopíme.
vyskúšajte aj iné recepty na bezlepkové bábovky :
It is not necessary to be our client to benefit from us. http://essaywriter.org/pay-for-essays have free sample papers to our potential clients who want to know our academic writing prowess and learn from experts. The samples are a representation of what you get when you rely on us.