Pohánka, často označovaná ako superpotravina, je bohatá na antioxidanty a obsahuje vzácny vitamín P. Je výnimočne prospešná pre náš organizmus, obzvlášť pre ľudí trpiacich rôznymi zdravotnými problémami. Dnes si predstavíme recept na najlepší pohánkový chlebík, ktorý je nielen zdravý, ale aj neuveriteľne chutný.
Obsah článku
Ingrediencie
- 300 g pohánkovej múky
- 100 g ovsených otrúb
- 400 ml vody
- 1/2 kocky droždia
- 1 PL masla
- Štipka soli
- Štipka cukru
- Mlieko na kvások
- Semienka slnečnicové, sezam, rasca na posypanie
- Ovsené vločky na posypanie
Postup
Najprv si pripravíme kvasnice. Do hrnčeka nalejeme menej ako 1/3 pohára vlažného mlieka, pridáme štipku cukru a polovicu kocky droždia. Premiešame a necháme vykvasiť.
Príprava cesta
Medzitým si pripravíme cesto. Všetky suroviny okrem droždia a vody zmiešame v miske. Ak nechceme pridať ovsené otruby, môžeme nahradiť 100 g pohánkovej múky. Maslo odporúčame roztopiť na panvici a následne pridať do zmesi.
Semiačka pridáme podľa vlastného uváženia, no dbáme na to, aby cesto nebolo príliš husté alebo riedke.
Keď sú všetky suroviny premiešané, pridávame postupne vodu, pričom sledujeme konzistenciu cesta. Nakoniec pridáme vykvasené droždie a jemne premiešame.
Cesto prikryjeme utierkou a necháme ho kysnúť približne 1 hodinu.
Pečenie chlebíka
Po vykysnutí pripravíme formu na srnčí chrbát. Vytrieme ju maslom a posypeme pohánkovou múkou. Zmes vylejeme do formy a na vrch chlebíka posypeme ovsené vločky alebo semiačka.
Pečieme 10 minút pri 220 stupňoch, potom teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme ďalších približne 70 minút. Pod chlebík odporúčame dať sklenenú misku s vodou, aby bol chlebík vláčnejší. Sledujeme kôrku a prepečenosť chleba, pretože každá rúra pečie inak.
Dôležité tipy a triky
Pri pečení pohánkového chlebíka je dôležité dodržiavať niekoľko zásad:
- Správna teplota pečenia: Uistite sa, že rúra je predhriata na správnu teplotu. Ak je teplota príliš nízka alebo vysoká, môže to ovplyvniť konzistenciu a chuť chlebíka.
- Použitie správneho množstva vody: Cesto by malo byť jemné, ale nie tekuté. Pridávanie vody po malých dávkach pomáha dosiahnuť optimálnu konzistenciu.
- Doba kysnutia: Neponáhľajte sa s kysnutím. Ak necháte cesto kysnúť dostatočne dlho, výsledný chlebík bude nadýchaný a jemný.
Výhody pohánkového chlebíka
Pohánkový chlebík je nielen chutný, ale má aj mnoho zdravotných výhod:
- Bohatý na živiny: Pohánka obsahuje vysoký podiel bielkovín, vitamínov a minerálov, ktoré sú dôležité pre naše zdravie.
- Bezlepková alternatíva: Pre ľudí trpiacich celiakiou alebo intoleranciou na lepok je pohánkový chlebík ideálnou alternatívou k tradičnému chlebu.
- Podpora trávenia: Vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáha pohánkový chlebík pri trávení a podporuje zdravie čriev.
Záver
Pohánkový chlebík je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú zdravšiu alternatívu k tradičným pečivám. S týmto receptom si môžete pripraviť chlebík, ktorý je nielen chutný, ale aj výživný. Nezabudnite dodržiavať uvedené tipy a triky, aby ste dosiahli ten najlepší výsledok.