Sladká bodka na piatkový večer „ kakaová torta.″ Samozrejme bez lepku, laktózy, vajec a sóje. Kakaová torta je vyrobená z prirodzene bezlepkovej jednodruhovej celozrnnej ryžovej múky Chuťovo je veľmi podobná Sacher torte
Ak doma nenájdete celozrnnú ryžovú múku, môžete ju nahradiť za prirodzene bezlepkovoú bielu ryžovoú múku. Na prípravu kakaovej torty môžete použiť ako kokosové tak aj mandľové alebo bezlaktózové mlieko. Taktiež džem môžete nahradiť marmeládou
Kakaová torta má trošku netradičný postup prípravy. Tentokrát si najskôr zmiešame vlažné mlieko s bielym vínnym octom a necháme chvíľku odstáť. V druhej miske zmiešame ostatné suroviny, ktoré potom primiešame do mliečnej misky.
Netreba zabúdať na rovnakú teplotu surovín
⇒porcie: 1 torta (tortová forma 20×20) doba prípravy: 10 minút + 25 minút pečenie + čokoládová poleva náročnosť: jednoduchá⇐
Kakaová torta
• CESTO •
Ingrediencie
- 2½ dcl kokosového mlieka
- 1 polievková lyžica bieleho vínneho octu
- 250 g prirodzene bezlepkovej celozrnnej ryžovej múky
- 2 polievkové lyžice kakaa
- 150 g kryštálového cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- štipka xantánovej gumy
- ½ dcl olivového oleja
• PLNKA •
Ingrediencie
- 50 g jahodového džemu
• POLEVA •
Ingrediencie
- 250 g práškového cukru
- 3 polievkové lyžice kakaa
- 50 g kokosového oleja izbovej teploty
- 2 polievkové lyžice studenej kávy
- + kokosové lupienky
Postup
- Ohrejeme si kokosové mlieko na izbovú teplotu a primiešame doň biely vínny ocot.
- V druhej miske zmiešame všetky ingrediencie okrem olivového oleja.
- Nakoniec prilejeme olivovový olej a zmes vmiešame do mliečnej misky.
- Vymiešame hladké, tekuté cesto.
- Tortovú formu si vyložíme papierom na pečenie (celú, aj boky).
- Cesto na kakaovú tortu vlejeme do formy, zarovnáme a pečieme pri teplote 175ºC po dobu 20 – 25 minút.
- Po úplnom vychladnutí tortu prerežeme na dve časti, natrieme džemom a spojíme.
- V miske si zmiešame všetky suroviny na prípravu polevy, okrem kokosových lupienkov. Vymiešame hladkú čokoládovú polevu, ktorou polejeme kakaovú tortu.
- Kakaovú tortu posypeme kokosovými lupienkami a necháme ju stuhnúť.
Tip: Z kakaovej torty môžete upiecť aj koláč. Stačí cesto naliať na plech vyložený papierom na pečenie vo veľkosti 20×30 cm. Upečený kakaový koláč neprekrojíte len potriete džemom a nakoniec polejete čokoládou. Ozdobiť môžete okrem kokosových lupienkov aj nasekanými mandľami