Kakaová torta bez lepku, laktózy, vajec a sóje

Kakaová torta, ktorá schová aj sacher. Náš recept na kakaovú tortu vám umožní vychutnať si luxusnú pochúťku bez lepku, laktózy, vajec a sóje. Táto šťavnatá kakaová torta sa vyrába z prirodzene bezlepkovej jednodruhovej celozrnnej ryžovej múky, a má takmer totožnú chuť s renomovanou Sacher tortou.

Náhrada ingrediencií

Ak náhodou nemáte celozrnnú ryžovú múku, nevadí! Môžete ju nahradiť inou bezlepkovou múkou (napríklad bielou ryžovou múkou).

A čo sa týka tekutín, na prípravu kakaovej torty môžete použiť kokosové, mandľové alebo bezlaktózové mlieko. Džem môže byť bez problémov nahradený marmeládou podľa vášho výberu.

Netradičný postup prípravy

Táto kakaová torta má mierne netradičný postup prípravy, ale zaručujeme, že stojí za to. Na začiatku zmiešate vlažné mlieko s bielym vínnym octom a necháte chvíľku odstáť.

V druhej miske zmiešate všetky ostatné suroviny a následne ich primiešate do mliečnej zmesi.

Rýchly prehľad

  • Porcie: 1 torta (tortová forma 20×20)
  • Doba prípravy: 10 minút + 25 minút pečenie + čokoládová poleva
  • Náročnosť: stredne náročná

Ingrediencie na kakaovú tortu

Cesto

  • 2½ dcl kokosového mlieka
  • 1 polievková lyžica bieleho vínneho octu
  • 250 g prirodzene bezlepkovej celozrnnej ryžovej múky
  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • štipka xantánovej gumy
  • ½ dcl olivového oleja

Plnka

  • 50 g džemu podľa vlastnej chuti

Čokoládová poleva

  • 250 g práškového cukru
  • 3 polievkové lyžice kakaa
  • 50 g kokosového oleja izbovej teploty
  • 2 polievkové lyžice studenej kávy

Postup pre prípravu

  1. Ohrejte kokosové mlieko na izbovú teplotu a vmiešajte doň biely vínny ocot.
  2. V druhej miske zmiešajte všetky ingrediencie na cesto okrem olivového oleja.
  3. Nakoniec pridajte olivový olej a zmes dobre premiešajte, kým dostanete hladkú, tekutú cesto.
  4. Tortovú formu si vyložte papierom na pečenie, vrátane stránok.
  5. Vlejte cesto do formy a rovnomerne ho rozotrite.
  6. Pečte pri teplote 175ºC po dobu 20 – 25 minút, alebo kým nie je cesto pevné a pekne zlatohnedé.
  7. Po úplnom vychladnutí tortu prerežte na dve časti a potrite jahodovým džemom, potom spojte oba kusy.
  8. V miske zmiešajte všetky suroviny na čokoládovú polevu, okrem kokosových lupienkov. Vymiešajte hladkú čokoládovú polevu, ktorou prelejete kakaovú tortu.
  9. Posypte kakaovú tortu kokosovými lupienkami a nechajte ju stuhnúť.

TIP: Z tejto kakaovej torty môžete ľahko pripraviť aj kakaový koláč. Stačí cesto naliať na plech vyložený papierom na pečenie vo veľkosti 20×30 cm.

Po upečení ho potrite obľúbeným džemom a na záver polejte čokoládou. Môžete ho ďalej ozdobiť nasekanými mandľami pre extra chuťový zážitok.

4.7/5 - (11 votes)

Najnovšie články

Podobné články